A skót whisky csak Skóciában gyártható!

2016-07-05 | By yatoo | Filed in: Webáruház.
A jégbehűtött whisky
A jégbehűtött whisky

Az alkoholfogyasztást mindenhol kényes kérdésként tárgyalják, hiszen az ebből eredendő egészségügyi problémák minden államnak óriási megterhelést jelent. Ennek ellenére a mérsékelt, csak különleges alkalmakkor fogyasztott ital segíthet az egészséges életvitelben.

A skót whisky komoly múltra tekint vissza. Az első, szigorúan ehhez az italhoz kapcsolódó írásos bizonyítékok 1500 körüli időből származnak. Ekkor már határozottan a whisky gyártásának a szabályozásáról törvénykeztek, akkori nevén aqua vitae, vagyis az élet vize.

Az alkoholpárlást már az ókorban ismerték, Skóciában az 1200-as évek elején jelent meg. Valószínűleg már akkor foglalkoztak a whiskyhez hasonló párlat létrehozásával, de arról írásos bizonyíték nem maradt. Az évek során rengeteg viszályt szült ennek a különleges alkoholpárlat gyártásának a birtoklása. Királyok, nemesek, sokszor több generáción keresztül versengtek, háborúztak a whisky gyártásból származó jövedelmek megkaparintásáért. Ma sincs ez másképpen. A skót whisky gyártására a Skót állam tart jogot és hivatalosan csak itt lehet gyártani.


Tags: ,