A szabadalmi bejelentés beleegyezéssel átruházható

2023-11-11 | By admin | Filed in: Szolgáltatás.

Amint egy használati vagy formatervezési mintaoltalmi kérelem benyújtásra kerül, azt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának egy vizsgálójához rendelik, aki ezt követően felelős az adott ügyért. Nem ritka, hogy a szabadalmi bejelentés első érdemi intézkedésének meghozataláig hónapok vagy annál is több idő telik el. A kérelmek túlnyomó többségénél annak egy részét vagy egészét elutasítják.

Ennek oka, hogy az elbíráló saját kutatást végzett és a feltalálók által megadottakhoz hasonló korábbi technika eredményeket talált. Ha a szabadalmi bejelentés sikerrel jár, az abból eredő szabadalom a bejelentett találmány feltalálójának (feltalálóinak) tulajdonát képezi. Kivételt képez az az eset, ha a feltalálót a találmány átruházására kötelezik, például munkaszerződés alapján.

Ezért, mivel a szabadalmi igények a szabadalmi bejelentés során változnak, lehetséges, hogy a feltalálói és esetlegesen a tulajdonjog is módosulhat. A szabadalmi bejelentések átruházását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál rögzítik.


Tags: