A zsarolás fogalma és büntetési tételei

2017-08-25 | By yatoo | Filed in: Szolgáltatás.
Zsarolás vagy sem?

Mi a zsarolás és mivel büntethető? A büntető törvénykönyv 367. paragrafusának első bekezdése szerint „Aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” .

A kiszabható büntetés a második bekezdésben foglalt súlyosbító körülmények fennállása esetén, minősített esetben, még ennél is több, legalább 2, de akár 8 év is lehet.

Ha a zsarolást bűnszövetségben, vagy az élet vagy a testi épség elleni, illetve más hasonlóan súlyos fenyegetéssel, vagy hivatalos személyként e minőség felhasználásával, vagy hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével követik el, az ítélet közel tíz év is lehet. A zsarolás bűntette alap esetben öt, minősített esetben a cselekmény elkövetésétől, vagy a zsarolás kísérletét megvalósító esemény lezárulásától számított 8 év elteltével elévül. Amennyiben további kérdése merül fel a témában, esetleg jogi képviseletre szorul, forduljon bizalommal Dr Vidákovics Béla Zsolt büntetőjogászhoz.