Az üzleti életet is forradalmasíthatja a DeepMind

2016-08-21 | By yatoo | Filed in: Szolgáltatás.
Docler adatközpont
Docler adatközpont

A nagyvállalatok nem ritkán hoznak olyan üzleti döntéseket, amelyek akár dollárok százmillióitól foszthatják meg őket – hiszen emberek vezetik őket, s még a legtapasztaltabb szakértők is hibázhatnak. Az azonban, hogy a google 500 milliót költött a DeepMind MI-projektre, már világos, hogy nem az ilyen döntések közé tartozott.

A keresőóriásként ismert vállalat számos mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó projektbe kezdett bár bele, az eddigi legsikeresebb húzásuk azonban egyértelműen a DeepMind cég felvásárlása volt. A cég által kínált szolgáltatást nem csak bérlésre kínálják, de a maguk hasznára is fordítják.

Jó példa erre, hogy a DeepMind megvizsgálta a Google adatközpontjait, és számos ponton változtatásokat javasolt, hogy energiahatékonyabbá tehessék azok működését. Legyen szó akár a nagyvállalatok roppant méretű létesítményeiről, akár az olyan kisebb csúcstechnológiás adatközpontokról, mint amilyet például a Docler működtet Budapesten, az energia mindig kulcskérdés.

Márpedig az MI-nek sikerült több százalékponttal csökkentenie a Google szerverfarmjainak energiafelhasználását, ami egy évente több gigawattórát fogyasztó létesítmény esetében nem elhanyagolható.

Az igazi lényeg azonban nem ez: a fontos az, hogy ezen a példán is jól látszik, az MI- technológia mennyire képes alkalmazkodni szinte bármilyen problémához. Az adatközpontok energiafelhasználása olyan terület, amelyen szakértők ezrei dolgoznak nem kis fizetésért – a DeepMind pedig friss versenyzőként lekörözi őket.

Egy adatközpont belső felépítését könnyedén képes megérteni és feljavítani – ugyanígy képes arra is, hogy egy vállalat belső szerkezetén eszközöljön változásokat, hogy a logisztikában közreműködjön, vagy éppen segítse a fontos üzleti döntéseket azzal, hogy kockázatelemzést, piacelemzést végez, és megmondja az embereknek, hogy az elérhető adatok alapján mi volna a legkedvezőbb lépés egy adott helyzetben.

Mindezzel pedig olyan szakértők munkáját válthatja ki, akiknek egészen eddig nem kellett ilyesmitől tartaniuk: azt talán sejtettük, hogy a fizikai munkát végző emberek munkáját veszélyezteti a robotika forradalma, de a mesterséges intelligenciák ma már arra is képesek, hogy olyan szakmákban álljanak helyt, amelyek a legkomplexebb emberi mesterségek közé tartoznak.


Tags: ,