Emotiva XMC-1 a tisztább hangzásért

2016-11-05 | By yatoo | Filed in: Szolgáltatás.
EMOTIVA XMC-1
Emotiva XMC-1

A házimozi rendszerek lelkét egyértelműen a nagyfelbontású televízió és a hangfal szett képezi. Ha ezek megvannak, akkor már mondhatjuk, hogy van egy kezdetleges házimozink. Igazából már tudunk filmet nézni, de valami még nem tökéletes. A hangzás nem olyan, mint a moziban, hiszen hiányzik valami, ami kiszűri a zavaró frekvenciákat és szinkronba hozza a mély és a magas hanghullámokat. Erre képes az Emotiva XMC-1, ami nem hiányozhat egyetlen igazi házimozi rendszerből sem.

A házimozi processzornak nevezett készülék tehát nagyon fontos szerepet játszik. Ez felel ugyanis az élethű hangzásért. Gyakran a szoba akusztikai tulajdonságai is gondot okozhatnak. Egyes esetekben ezt ki lehet küszöbölni a hangelnyelő és hangvisszaverő panelek felszerelésével, de minden problémát így sem oldhatunk meg. A gerjesztés és a kioltás még ilyen esetekben is torzulást okozhat. Ezek megszüntetésére, kiszűrésére is alkalmas az Emotiva XMC-1, így tisztább, élvezhetőbb hangzást kapunk filmnézés vagy zenehallgatás közben.

Persze ehhez megfelelő hangfalakra is szükségünk lesz. Hogy mikor melyik a megfelelő hangszóró, azt nem egyszerű eldönteni. Hiába áll a rendelkezésünkre az Emotiva XMC-1, amikor értékelhetetlen a hangfalak teljesítménye. Akkor már a házimozi processzor sem tud segíteni. A hangfalak kiválasztásánál sokat segíthetnek a szakértők, akik a helyiség paramétereinek ismeretében tudnak tanácsot adni, hogy milyen hangsugárzókra lenne szükség.

A kisebb szobákban, amelyek akusztikai szempontból optimalizálva vannak, már a kisebb, asztali hangszórók is megállják a helyüket. Esetleg egy-két beépített háttérsugárzóval kombinálva tökéletes hangzást biztosítanak. A nagyobb termekben azonban már szükség lehet a nagy, álló hangfalakra. Ezek működtetéséhez erősítőre is szükség lesz, hiszen az Emotiva XMC-1 csak a hangtisztításért felel, a hangsugárzók meghajtásáért nem. A nagyteljesítményű álló hangfalak esetén is alkalmazhatunk háttérsugárzókat, hogy igazán élethű hangzást kapjunk. A filmnézés így igazi élménnyé válhat.


Tags: ,