Mi az a tompalátás, és hogyan kezelhető?

2023-04-20 | By admin | Filed in: Szolgáltatás.
tompalátás
Tompalátás

A szem a lélek tükre – szokták mondani, de ennél sokkal többet jelent a mindennapokban. Ezen érzékszervünkön keresztül fogadunk rengeteg ingert, alkotunk képet a világról. Ha valami probléma merül fel a látásunkkal, akkor sok dologban leszünk korlátozottak. Szinte megszokottnak mondható, hogy idősebb korban valamilyen panasz alakul ki. Szemüvegre többnyire már 45 éves kor felett, szinte mindenkinek szüksége van. Mondhatni ez egy természetes öregedési folyamat. A probléma ugyanakkor fiatal korban tud komoly szinten kialakulni.

A szem körülbelül a 10-ik év elejére fejlődik ki teljes mértékben. Eddig tanulja meg, miként kell látnia. Ezért is fontos nagy figyelemmel kísérni a gyermekek tevékenységeit, mert ilyenkor feltűnhet, ha valami nincs rendben. Az egyik komoly betegség a tompalátás. Az amblyopia vagy lusta szem szindróma esetenként mindkét szemen létrejöhet. Ilyenkor a 100 %-hoz képest, több 10 %-os eltérés alakulhat ki. Ilyen helyzetekben a látásélesség mellett, a kontrasztérzékenysége, valamint kéz-szem koordinációja szintén romlik.

A tünetek gyakran nem észrevehetőek, de a szemvizsgálat egyértelműen kimutatja. Ha elmarad a diagnózis, akkor a kor előrehaladásával a mélységélesség, a térérzékelés, de akár neuroszenzoros problémák is létrejöhetnek. Ha befejeződik a szem fejlődési fázisa és addig nem derült ki a probléma, akkor már késő. A tompalátás tehát felnőttkorban már igen nehezen kezelhető. Jóformán semmilyen eljárással nincs mód ezen változtatni. Műtéttel is csak olyan szinten javítható az állapot, amit a szemüveg maximálisan ki tud hozni a szemből.

Természetesen a betegségnek vannak fázisai. Minél nagyobb a tompalátás, annál jobban beszűkülnek a későbbi lehetőségek. Ez a szociális kapcsolatok terén, a pályaválasztásban komoly befolyásoló tényezőként lép fel. Nem éri meg tehát kockáztatni, mert a gyerkőc jövőjéről van szó. Az iskolakezdés előtt egy általános szűrővizsgálattal könnyen felfedezhető a probléma, ezért az semmilyen körülmények között ne maradjon el! További hasznos ismereteket találsz a témában a drnagymihaly.hu weboldalon.


Tags: