Miért fontos hogy a gyermekkorban történjen a fogszabályozás?

2017-09-15 | By yatoo | Filed in: Szolgáltatás.
Fogszabályozás gyerekeknek

Gyermekkorban sem elhanyagolható a szájhigiénia, még akkor sem, ha a tejfogak kipotyognak és jönnek helyette a csontfogak. Azok a felnőttek, akiknek csillogó és gyönyörű a fogsoruk nagy valószínűséggel már gyermekkorban is megfelelő odafigyelést kaptak szüleik részéről.

A csodaszép mosollyal rendelkező felnőttek a fokozott ellenőrzések közepette váltottak fogazatot. A gyermekkori fogászati ellátások kiemelkedő fontosságúak, még ha mi felnőttek sokszor nem is így érezzük vagy gondoljuk. A helyes szájápolás elsajátítása, a megfelelő kezelések elvégzése már gyermekkorban sem hanyagolható el.

Gyermekkori fogszabályozás

A megfelelő időben elkezdett fogszabályozás a csontok és a fogak növekedését is befolyásolhatják, emellett rossz szokásokat is megszüntethetünk vele. A gyerekeknél 6 éves korig még csak megelőző fogszabályozást alkalmaznak, amely a rendellenességek korai felismerésekor kezdődik meg.

Ilyenkor izomgyakorlatokkal és könnyen használható készülékekkel lehet segíteni a fogak megfelelő fejlődését és a különböző harapási problémákat is meg lehet vele szüntetni. 6 és 12 éves kor között már a kivehető készülékek is szóba jöhetnek, amelyek a normális fogváltást segítik elő.

Ebben a korban érdemes először a fogszabályozás miatt mindenképpen felkeresni egy szakorvost, hiszen az időben elkezdett kezelések a leghatásosabbak. A már megszokott iskolai fogászati ellátásokon is ki lehet szűrni ezeket a gondokat, de ha mi magunk visszük el gyermekünket évente kétszer kontrollvizsgálatra a magánorvoshoz, akkor is nagyon megkönnyítjük számára a fogváltást és megelőzzük a problémákat is.

16 és 18 éves életkor között a késői vegyes fogazat alakul ki, azaz a kivehető készülékek mellett már a fix fogszabályozó készülékek is számításba jöhetnek. Az is elképzelhető, hogy 18 éves kor felett is szükség lesz a fogszabályozásra, de ilyenkor már inkább a visszarendeződés elkerülése végett használják a gyerekek a fogszabályozókat.

A fogszabályozás gyerekeknek már a Clinident kínálatában is elérhető. Érdemes mindig szem előtt tartani, hogy a tejfogak ugyan kiesnek, de a gyerekkorban elsajátított megfelelő szájhigiénia a felnőtt korra is kihat.


Tags: ,