Prebiotikus ételek – táplálék a jó baktériumoknak

2022-10-02 | By admin | Filed in: Életmód.
prebiotikus ételek
Prebiotikus ételek

Akár hiszi, akár nem, a bélrendszerben egy csodálatos belső világ található, ami a test védelméért, táplálásáért és tisztításáért felelős. Ez nem más, mint a bélflóra. A bélflóra közvetlenül felelős a test jólétének nagy részéért, különösen az immunrendszerért, ezért fontos, hogy egyensúlyban tartsuk. Hogyan lehet megfelelően kiegyensúlyozni a bélflórát? Például prebiotikus ételek fogyasztása által. Különböző prebiotikumok vannak jelen a naponta elfogyasztott élelmiszerekben. A cikóriagyökér, a koffeinmentes kávé helyettesítője nagyon népszerű a prebiotikus ételek között, a benne található rostoknak köszönhetően.

A vöröshagyma és a fokhagyma nemcsak ízletes, hanem a jó baktériumok kiváló forrása is. A banánról is számos tanulmány született. Az éretlen, zöld banán nagymennyiségben tartalmaz úgynevezett rezisztens keményítőt, amiről a tudomány bebizonyította, hogy prebiotikus hatású. A prebiotikus ételek rendszeres fogyasztása jelentős hatással lehet a bélben lévő hasznos és káros baktériumok egyensúlyára.

Tartósan fogyhatunk-e a keto diétával?

A keto diétát a cukorbetegek kezelésére hozták létre, de néhány orvos úgy döntött, hogy a fogyás érdekében is kipróbálja. A colore.hu megvizsgálta, hogy kinek alkalmas a ketodiéta és miként válasszuk ki hozzá az élelmiszereket. A ketogén diéta alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étrend. A szervezet glükóz helyett állati eredetű táplálékból nyer energiát. Az anyagcsere megváltoztatása pedig segít javítani a közérzetet és fogyni, olvashatjuk a colore.hu honlapon.

A fő élelmiszerek, amelyek a keto diétába tartoznak a húsok, a halak, a tojás, a vaj és a tejföl, a sajtok, a diófélék és a magvak, az olíva-, kókusz- és avokádóolaj, illetve az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy önmagában egyetlen diéta sem eredményez tartós fogyást és káros lehet az egészségre. Az átmeneti fogyás után az emberek visszaeshetnek és néha többet hízhatnak, mint az étrendváltás előtt. Az áhított testsúly elérésének biztonságos és hatékony módja a megfelelő életmód és diéta megtalálása, írja a colore.hu.


Tags: