Sokat változott a jogos védelem

2016-11-16 | By yatoo | Filed in: Szolgáltatás.
Jogos védelem
Jogos védelem

A törvények évről-évre változnak annak érdekében, hogy még tökéletesebbek legyenek, megvédve ezzel az ártatlan polgárokat. Az új büntetőtörvénykönyv hatálybalépésének hála, a jogos védelem szabályozása is lényeges változásokon ment keresztül, aminek köszönhetően még precízebbé vált ennek a fogalomnak a meghatározása.

Erre azért volt szükség, mert több évtizeden keresztül, a jogos védelem tettével sokan nem voltak maximálisan tisztában és emiatt rengeteg félreértelmezés látott napvilágot, ami egyes perekben sorsdöntő is lehet. A jogos védelem a kezdetekben nem volt egy törvényes magatartás.

Már csak azért sem, mert az állam a mindenható jellegében hitt, azonban hamar kiderült, ebben az esetben ez nem bizonyul hatékonynak és nem szolgálja a polgárok igényeit, biztonságát. Ezt követően, a jogos védelem korlátozott formában megjelent a törvénykönyvben és az elmúlt években ez addig fejlődött, hogy napjainkban már az sem vizsgálható, hogy a védekező személy ijedtségből vagy felindulásból követte el a tettét.


Tags: ,