A vastagbél működési zavarát jelzik a székrekedés tünetei

2016-01-01 | By yatoo | Filed in: Szolgáltatás.
Székrekedés tünetei
Székrekedés tünetei

A nem megfelelő táplálkozás és ennek következtében a rossz emésztés, a bélflóra egyensúlyának felborulása sokak életét keseríti meg. A szorulás, a székrekedés tünetei gyakori panaszok, sok embert érintő probléma, mégis nehéz róla beszélni.

A szorulás azonban még nem székrekedés, csak egyik tünete. A székletürítés normál gyakorisága az egészséges emberek körében igen változó, az életvitel, táplálkozás függvénye, de a naponkénti székletürítés sem garanciája a megfelelő bélműködésnek.

A naponta négyszeri székletürítés is ugyanúgy normális, mint a heti négyszeri székelés és ettől függetlenül jelentkezhetnek a székrekedés tünetei. Tehát, amikor valaki rendszeresen keveset eszik és eleget mozog napi rendszerességgel, akkor az nem kell aggódjon, ha 2-3 napig sincs széklete.

Viszont, a székrekedés tünetei közé tartozik, ha a székletürítések nagy részénél erőlködni kell a produktumért, vagy hosszú ideig kell trónolni a vécén, esetleg a végeredmény túlságosan kemény és hashajtó vagy egyéb kémiai vegyszerek nélkül még az sem jön össze.

Székrekedés tünetei közé tartozik már az is ha a székelés után olyan érzés maradt, hogy a végbél nem ürült ki teljesen és még lenne minek távoznia.

Lényegében a székrekedés a széklet kialakulásának, illetve a bélrendszeren való áthaladásának zavara, amit kiválthatnak a bélmozgások zavarai, a székletürítési reflex gyengülése vagy olyan változások a bél vagy a környező szervek szerkezetében, amelyek akadályozzák a bélben a tartalom továbbhaladását a végbél felé.

Ekkor jelentkeznek a székrekedés tünetei, megkeserítve a mindennapokat. A probléma megértése érdekében tudni kell, hogy átlagosan napi 1-2 liter folyékony béltartalom kerül a vastagbél kezdeti szakaszába.

A bél keverőmozgása révén, a béltartalom jelentős felületen érintkezik a nyálkahártya felszínével és a felesleges víz, bizonyos vegyületek (szervetlen sók) így visszaszívódhatnak. A vastagbélben tehát nemcsak kialakul a széklet és ott tárolódik, hanem sor kerül a víz visszaszívódására is.


Tags: ,